Wednesday, November 5, 2008

... tergeliat lidah ...

Tetiba i teringat zaman2 i skolah dolu.. i ada masuk "English Club" sebab nak polish bahsa english i yang hampes ni kan..tak gak terer2 *ihiks*

Neway, salah satu activity nye adalah membaca "tongue twisters" bahsa melayunya "tergeliat lidah" hahahah tak lah..tapi kan cuba uols baca apa yg i tempek kat bawah ni laju2..mesti rasa cam tergeliat lidah pun iye, nak gelak pun iye..gud luck & enjoy

#1
She sells sea shells by the sea shore.
The shells she sells are surely seashells.
So if she sells shells on the seashore,
I'm sure she sells seashore shells.


#2
Fat frogs flying past fast.

#3
Peter Piper picked a peck of pickled peppers.
A peck of pickled peppers Peter Piper picked.
If Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
Where's the peck of pickled peppers Peter Piper picked?

#4
Betty bought butter but the butter was bitter,
so Betty bought better butter to make the bitter butter better.

21 comments:

reena said...

a'ah...tensen gile kalo kena baca cam gini time skolah...last2 tah hape2 bunyi yg kuar...ekekek

moralle said...

macam pernah ku dengar semua ini ya sis, tapi di mana ya, hehehe....funny kan sis, time tu nak belajar lah konon :)

Izan said...

hahahaha... mmg tergeliat pun lidah. i suh my husband cuba jugak. aduh... lawok2..

rasp said...

reena,
: a'ah mmy lawak kan..bunyi kuar ntah apa2, ada plak yg ada 'tempias' effect hahahahahah

moralle,
: a'ah.. blajar apa ek kalo camtu..blajar membetulkan pronounciation kan tapi lebih kepada ketawa jek...

izan,
: hehehehehehe sounds funny ek..

sHwEeT ByAtcH said...

mencik!!!

smpai skrg xleh nk master lgi...

tersembur air liur xleh gak

Mieza said...

huhu...cam bunyi jawa je bila hubby baca...hahaha...mieza bc cam bunyi mexico pun ada...:p

tergeliat lidah2 ni...

ladyell said...

adeii..the tongue twisters twist have twist the tongue.the tongue twist of this tongue twisters twist.now the tongue twister more twist of the tongue twisters twist..

rasp said...

dyla,
: *ihiks* siap ada tempias ek kahkahkahkah..

mieza,
: jamex la nie ek..jawa + mexico..hehehe lawak kan

ell,
: wah nie champion nie! bukannya sekadar baca siap leh bagi contoh lagik! phewiiittt caya lah..

lily lotus said...

yg sea shell sea shell tu paling famous..sape baca mesti kena gelak kuat..takde yg sukses ;)

Eya said...

ni bukan tergeliat lg,
mau tekehel n tercabot lidah
kalo bace laju2..

Ayu said...

adehhhhhhhhhhhhhhhhhhh
tergeliat lidah I rasp :P

eLLy said...

"Peter Piper picked a peck of pickled peppers.
A peck of pickled peppers Peter Piper picked.
If Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
Where's the peck of pickled peppers Peter Piper picked?"

sampai sekarang .. tergeliat lidah beb :p

rasp said...

lily,
: kelakor kan hahahahha

eya,
: parah parah ;D

ayu,
: nak minyak angin utk urut tak :D

elly,
: tu ok pe...i dengaq u baca clear water je *ihiks*

~Eila @ Along~ said...

sis..dr zaman skolah..till now..im still tergeliat lidah..hehe

ladyell said...

sis,mane de champion nye...tulis boleh la...kalau ckp...hmmp hampeh gak.....mmg betul2 trgeliat lh..

Lily Satrina ® said...

♡ English is fun, kan sis rasp..?

♡ i ingat yg betty butter tu sbb tongue twisters ni we all ada buat performance for english day (every wednesday) during morning assembly..yg menang nya kalau tak indian students, punjabi..mmg tergeliat lah lidah mereka x

rasp said...

eila,
: tergeliat yg no pain but fun kan :D

ell,
: hahahhahaha..geng gak lah nie..

tya,
: a'ah mmg fun kan..

hahahhaha they uols mmg juara bab bab tergeliat lidah tu...

PerantauSepi1306 said...

hehehehe mcm ada telepathy plak kan sis hari yg sama i wat entry ni gak kat my picas blog :D

rasp said...

perantau,
: tu la pasal...i punya lah kihkihkih masa i gi ur blog tu :D

pearlEJ said...

haahahaha... mmg tergeliat wooooo....

rasp said...

ej,
: nghehehehehe...urut laling jgn tak urut!