Monday, November 17, 2008

... culik ...

Dah pun hari isnin *uhuks* slamat bertugas kat uols...aduh mmg kemalasan tul nak nak i bercuti 3 hari kan...syiok je dok dgn famili....

Skarang ni musim cuti sekolah, mesti dah start lah musim kenduri kendara plak & coti-coti malaysia...takde plan ke uols kemana-mana? ~ cam FBI plak ek byk soal...

Hari Sabtu lepas kan i bawa lah my precious gi tengok monyet... i pernah story pasal satu tempat nie mmg byk monyets kat situ, dan monyet2 ni agak jinak lah sbb orang slalu gi situ samada berjogging or simply gi situ nak bagi monyet tu makan....

Tapikan hari sabtu tu uols tau apa jadi... ada sorang mamat nie, i dah agak dia nak culik monyet tu sebab i tengok masa dia dok hulur pisang kat monyet2 kat situ dia siap bawa tali... i cakap kat SH lah..mesti dia nak tangkap tu.. SH plak tak kan kot...

Depa ni datang 2 kete tau... ada dalam 3-4 orang lelaki dok umpan pisang, kacang bagai lah kat monyet2 kat situ...monyet2 yang kecil apa lagi dok pi kian dekat je depa nie... tup tup depa tangkap sekor...i tak prasan mula2 sebab i park kete depan keta depa tu tapi bila i dengar bunyi monyet terjerit2 then i tengok monyet2 yg besar lain tu serbu kebelakang kete i...i toleh ke belakang sempat nampak depa ni angkat monyet kecil yang ditangkap tu, letak kat dlm kete.....


Eeeeee geram nye i...SH pun geram tapi w'ouls tak brani keluar sbb monyet2 lain dah makin byk kat situ... i sempat snap 2, 3 pics gambar kete tu... yang uols tengok pompuan tudung pink tu pun group dia lah...

Adalah dalam 3-4 minit i dok ckp dengan SH camne nak buat nie...i NAK GAK depa tu lepaskan monyet tu tau.. kesian lah ... i siap ckp kat SH cuba bayangkan kalo org ambik anak depa tu..camne depa rasa...eeee geram tul i...nak kuar kete i & SH takut sbb atas kete i ada monyet 2 ekor rasanya....hahahahahah ni kes geram tapi takut...

Tetiba kan i ternampak pakcik nie baru sampai. Dia park motor dia sebelah kete i, then dia kuar kan 1 plastik penuh dengan buah...then monyet2 yg ada kat kete i leh plak lompat atas motor dia and sekor tu siap naik atas bahu pakcik tu tau..i mmg terkezut tengok pakcik tu... i buka tingkat...jadi penyibuk lah kan..i ckp "pakcik, pakcik boleh tolong saya tak" ...pakcik tu cam terkezut gak lah i tegur dia, tapi dia tanya apa dia dan dialog seterusnya lebih kurang camni lah

moi : pakcik nampak tak kete blakang tu, yang ada pompuan tudung pink
pakcik : ha nampak, kenapa (sambil dok hulur buah kat monyet2 yg makin byk dtg kat dia)
moi : depa tangkap sekor anak monyet laaa...ada dlm kete tu... pakcik leh tak suruh depa lepaskan monyet tu...
pakcik : eh, betul ke?
moi : betul pakcik...cuba pakcik gi tengok kalo tak caya...


Pakcik tu pun jalan lah ke kete tu.. i ngintai dalam kete je.... SH siap gelakkan i...ckp i ni berani tapi takut..apa-apa aaa asalkan niat i nak tengok monyet kecil tu terlepas dah...

Ntah amenda pakcik tu ckp..org tu lepaskan monyet tu... YEAH! berjaya gak misi i....wuhuuuu... pakcik tu pun patah balik kat i lah... dia ckp mmg iye org tu tangkap monyet tu nak dijualkan..then pakcik tu ckp kat i, dia dah bertahun2 dok datang situ bagi monyet2 tu makan tak terpikir langsung nak tangkap jual monyet...

Baik kan pakcik ni...murah rezki dia tau bagi monyet2 tu makan! & seriously, monyet2 kat situ cam percaya kan pakcik tu tau... lepas tu ada sekor agak besar lah dtg kat dia, pakcik tu leh ckp "mad, ko ni harap besar je, kawan kena tangkap ko buat tak reti ni, tak leh harap lah ko ni" sambil dia bagi 'mad' tu buah..hehehehe....


Tapi i terlupa plak nak snap gambar pakcik tu...my hero!!!


# gambar tak clear sbb amik guna hp & dlm keadaan gigil sbb geram :D

15 comments:

moralle said...

dia orang tangkap monyet tu nak buat ape ek sis, nak buat pet ker....or nak jual kot...

Nasib baik ader hero tolong lepaskan...hero yg lagi dua kat keter duk gigil jer lah menahan geram eh :).....monyet2 tu dah kenal sangat ngan pakcik tu kot..member lah tu...

lily lotus said...

cayalah sis..klau ada awardkan for sure pakcik tu dpt anugerah hero terbaik n u dpt anugerah hero harapan terbaik..huhuhuu..

mc ta said...

ceh..ada gak makhluk perosak cam tuh ek? Kat area rumah kita kat Putra Heights nih pun byk monyet..tak de lak pernah terfikir nak tangkap. Org2 skrg nih, willing to do anything for $$$$$ kan??

Blushwax said...

Kudos to you sis for doing something to save that little monkey. Dia orang tu semua so cruel lah. Kesian betul anak monyet tu. Confirm trauma.

Shopaholic Mama said...

yikes, pencuri mcm ni pun ade! I nak dekat dgn monyet pun tak berani, apa lagi nak pegang!

luckily our superheroine was there to observe & SAVE THE MONKEY!

aFkaR'z said...

kat mana tempat ni? garang ke jinak² monyet ni semua...?

teringat monyet2 kat bali.. memang ganas, siap amek barang2 kita

imz said...

byknya monkey...jinak kgk tu..tp jgn dekat2 sgt..buat dia gigit kang...

ladyell said...

ayooo..suspen tau tajuk2 n3 yg camnih.ingat kn apalh tadi..

jahat nye....nape die culik itu monkey...sian nye...kalau jual nk jadikan hidangan..ish! zalim lh d'ols....

rasp said...

moralle,
: nak jual..hero dlm kete tak leh pakai aaaa, leh amik gambar je! mmg monyet2 kat situ dah trust pakcik tu..

lily,
: nak speech tak hahahhahaha!

mc ta,
: thx drop by sini! a'ah sis $ makes people do stupid inconsiderate things!

blushwax,
: mmg i rasa that monkey trauma, coz masa dilepaskan berdesup dia lari masuk hutan..sedih tgk!

SHM,
: i pun takut sis sbb tu sit in car je! hehehehe

afkar'z,
: ntah le i tgk monyet2 ni takde lah kacau org2 yg dok jog kat situ pun... jinak2 binatang lah tu..

imz,
: eeee mmg i tak brani sis nak dekat..slalu lalu dok dlm kete je..tak de nya nak kuar2 tau..

ell,
: mmg i geram tengok org tu!! ja'at tau dia!!!

PerantauSepi1306 said...

wahhhhh cayalah sis.. u save the monyets world tau.. kalo tak sian kat ibu monyet tu kan... saspek sama U!!

In the meantime.. ada gak menesia cam ni kan.. ntah2 geng I***n kot wat kije camni.. kan leh caya sgt..

rasp said...

perantau,
: me ratu "planet of the apes" kot hahahahahah..

tu la pasal, sib baik i takut kat monyet tu, kalo tak mmg dah dusyum ~ cehcehche..ckp tak sropa bikin ~

eLLy said...

caya la siss.. kira nye U pun penyelamat la gak walau pun gigil :)

rasp said...

elly,
: ala sis sekadar mereport je :D

pearlEJ said...

tangkap monyet kat situ nak jual?? gilo apo... nih leh report kat perhilitan nih... kasik jerkk no keta derang tu....

dah teruk sgt kot sampai nak kena tangkap monyet jual... hishhh...

rasp said...

ej,
: tu la kan sis..mau report baru padan muka depa..

ntah le laling, mana mai manusia spesis ni pun i tak tau...otak letak kat lutut kot!