Tuesday, November 4, 2008

... betik oh betik ....

Semalam korang tengok tak berita... terkezut cat i tengok.. bukan apa, crite pasal betik nie...mmg very the hampagas cilakak tahap dewa tul ....

"Betik subur baja najis

PADANG TERAP: Cukup mengejutkan apabila sebuah ladang betik seluas kira-kira 250 hektar di Kampung Bukit, Naka, dekat sini, dipercayai menggunakan baja daripada najis b*b* bagi menambahkan kesuburan pokok selain meningkatkan kualiti buah berkenaan sebelum dipasarkan kepada orang ramai."

ni petikan dari satu akhbar hari nie...

Dalam beritu tu kan ada gambar pekerja dia yang berbangsa asing tau.. siap leh posing senyum2 tu kat tv3 tunjukkan betik2 yang dah dipetik untuk dipasarkan...kira glamer tak hengat donia lah tu...nak je kena dusyum dengan i..

Memang i bengkek aaa pasal nie sebab i ni looovee fruits tau..dan antara buah yang i suka is betik..bila jadik camni mulalah i fikir plak, buah-buah lain tu guna baja apa...aduuuhhhhh!!! dusyum dusyum kat pekebun tu dan gak kat sesapa yg sama-sama bersubahat...

17 comments:

lily lotus said...

i pun terkejut gak..sbb my mom just bought a few last nite..skrg ni tgh pk nak baling betik tu kat muka sape!

Mommy Lily said...

alahai betul ke. ni yg kena fikir 2 kali nk makan betik ni sis

ladyell said...

ell pn trkejut thap gaban gak sis...ell suka sgt betik nih.kalau tnm sendiri pn hasilnye lum tentu memuaskn.beli lg senang,pastu cenggini plak jdnye...

moralle said...

aduh nowadays banyak betul masaalah with foods n now fruits pun ade jugak problem, kurang ajar betul lah kan pengusaha buah-buahan camni .....

PerantauSepi1306 said...

adoyaiiii sis cemana nie.. i pun ske betiks lorr.. isk, camni i nak tanam sendri la kat belakang umah.. huksss

rasp said...

lily,
: jom kita beramai2 baling kat pengusaha tu!

mami,
: kesahihan crite tu kena tunggu berita lah kot tapi dah kuar berita & paper tu..mencik kan..

ell,
: tu la pasal..i pun slalu belik tau...isk isk isk

moralle,
: mmg kureng ajar tau..tak tahu lah pengusaha tu bangsa apa tapi eeeee mencik aaaa..

perantau,
: sis if menjadik betik u, pos kat i ek :D

~Eila @ Along~ said...

sis,
itula semalam..serta merta rase geli + jijik sumer..aiyohh...baja tuhh..subur betiknya...

rasp said...

eila,
: laling masa tu kan dlm fridge i ada betik yg dah dipotong..terus berdesup masuk tong sampah tau :(

Eya said...

uiks...gitu ke citenye?
sy pon fanatik betik gak...

Ninie said...

eee ye ke???..skrg ni sume nak guna benda alah b*b* tu la!! apa nak jd ni

Mieza said...

tu kat kg SIL mieza lah tu di NAKA..rasa blk ni nak pg sekeh n dush2 je muka pekebun tu...pastu sumbat kat mulut dia betik2 tu...

elok je berita tu kuar, mieza tgh mkn betik...huhu...trs berhenti n loya je tekak...:p

rasp said...

eya
: tul lah sis dah kuar news tu

ninie,
: tu la pasal..apa nak jadi nie isk isk isk

mieza,
: leh tahan gak mieza ek..bagus2..dush2 double on my behalf gak :D

tu la pasal..kat fridge i pun ada yg dah potong terus masuk tong sampah tau.. terasa loya kan sis :(

pearlEJ said...

gilo kannnnnnn.... gilo babi depa nihh... haaa hambekkkkk...

arianna adrizal said...

oyeke...
i br je mula berjinak2 dgn betik.
haish...

reena said...

susah2...tanam sendri jelah sis... *ihik*

rasp said...

ej,
: a'ah giler babi tul...buat keje membabi buta aaaa..

arianna,
: ekceli if tak salah i, ulama ada yang kata leh makan, tak haram..tapi ehem ehem bila terkenangkan bajanya...alahai..kembang tekak ni kan..

reena,
: pekate u tanam, hasilnya share2 dgn i wuhuuuuu

Blushwax said...

Urgh! Eeeks! Apa ni?! So many kinds of problem wif food nowadays. Sigh. Have to be so careful.