Friday, October 24, 2008

... the news ...

Mula-mula skali nak ucapkan makacih kepada fwenz for your concern...maaflah sebab terpanic semacam je n3 semalam...jadi biarlah i crite kat u pasal news tu...

Pagi semalam, masuk-masuk ofis, tunggu kul 8.30am i terus call my geng kat HR nak minta tolong opis boy buat some official errands lah kan..tetiba je she told me "sis, got some bad news nie... Lan (driver my MD) involve dalam accident awal pagi tadi masa on the way ke rumah MD nak amik MD...baru jap ni polis tepon, minta org ke hospital" i punyalah terkezut...i ask her teruk tak..dia cakap.. "sis, i cakap kat u, tapi jangan cakap kat sesapa ek sampai i reconfirm..polis tu ckp suruh gi buat pengecaman, kiranya kalo polis cakap camtu, dia meninggalkan sis..." MasyaAllah, betul ke ni apa yang i dengar nie....tapi she said jgn cakap apa2 sbb nak pastikan dulu betul ke tak ..... dan akhirnya memang betullah berita pulangnya Arwah Lan ke rahmatullah itu...

Arwah tu baik sangat orangnya..peramah, prihatin, murah dengan senyuman dan senda gurau, tak pernah menyakitkan hati orang, ringan tulang, muda plak tu..baru berumur 3oan, anak-anaknya 2 orang kecil-kecil lagik, yang sulung 3 tahun yang nombor 2 tu baru setahun setengah rasanya ... tiap kali dia lalu depan opis i, mesti dia tegur i, bertanyakan khabar..dah makan ke belum, sihat ke tak, bertanya kabar pasal keluarga....

Hari Rabu lepas, seperti kebiasaan arwah tanya, "sis u dah brekfast ke?" dan seperti slalu i jawab.." lum, tunggu Lan blanja la.." dan slalu jawapan arwah.."jom sis, skarang gak Lan blanja" tapi semalam dia jawab "ntah lah sis, bila lah sis nak merasakan Lan blanjakan..ntah dapat ke tak....." masa dia jawab camtu, i memang terkezut tau tapi i sempat balas "isk i gurau je lah...tapi kalo memang Lan nak blanja gak, esok lusa pun insyaAllah leh kan.." dia hanya tersenyum dan berlalu...

Sedih tul i rasa tau, mengalir airmata i ni bila terkenangkan kejadian di atas ... Ajal dan pertemuan telah ditetapkanNya kan...dan i redha dengan kehendakNya...

Pagi semalam bila confirmed je newz tu, terus i sms my boss lah... big boss masuk ofis dulu, then dalam pukul 1 tengahari, we ouls pergi ke rumah org tua arwah utk melawatnya buat kali yang terakhir....

Pilu sangat bila i tengok wajah isteri arwah yang kelihatan sayu tapi tenang dan anak-anak arwah yang tengah seronok bermain tu..mana lah budak-budak tu nak fahamkan...ramai yang menitiskan airmata bila tengokkan anak-anak arwah ... dan sesungguhnya isterinya memang tabah...

Ya Allah Ya Tuhanku, ku memohon padaMu, berikanlah kekuatan dan petunjukMu kepada isterinya untuk membesarkan anak-anak kecil itu..permudahkanlah segala urusan mereka... dan semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama-sama orang-orang yang beriman...Amin

Al-Fatihah..

15 comments:

ladyell said...

al-fatihah buat arwah....ajal maut tk mengenal usia kn sis...tambah2 org yg baik hati...pasti akan terasa kehilangan nye...

Ted said...

alfatihah...terasa pulak kehilangan nye walaupun i tak kenal dgn arwah tu...allah lebih menyayangi org yg pergi dulu..semoga keluarganye tabah menghadapi dugaan ni..

moralle said...

sis menitik jugak airmata ni time baca yr entry, lately ni I pun memang over sensitive lah pulak.....so I dapat rasakan hw u felt right now. Susah kite nak luputkan dari ingatan, orang yg camgini kan sis, walaupun dia bukan sapa-sapa kite....

Semoga roh arwah di tempatkan di golongan orang2 ya soleha...AMINNNNN.... and hopefully his wife will tabah menghadapi dugaan ini, insyaAllah..

Shopaholic Mama said...

Inna Lillah & Al Fatihah utk Arwah.
Mcm Ted cakap, even thou we tak kenal Arwah, terasa sedih jugak baca yr entry. Kesian kat wife & kids dia.

lily lotus said...

sedihnya entry ni :(
..semoga rohnya dicucuri rahmat..

rasp said...

ell,
: pemergiannya mmg teramat dirasai, bukan i sorang tapi majoriti pekerja kat sini kat kira bangsa...

ted,
: tq, kita sama-sama doakan lah iye..

moralle,
: sis, bukan u je, tapi most of us till today masih terasa sebak..mmg terbayang2kan dia sis, sbb mmg everyday dia akan lalu depan my opis and tegur i..

sama-sama lah kita doakan sis...

SHM,
: tq for ur wishes..mmg kesian lah sis...

lily,
: moga2, amin...

eLLy said...

al fatihah.. ..semoga rohnya dicucuri rahmat..

isteri dia nampak tabah'
tapi dlm hati tuhan je la yg tahu
:(

waaa sedih la

rasp said...

elly,
: tul tu laling, tuhan aja yg tahu kan..

pearlEJ said...

adehhh... sedih la pulak bila baca nih.. huhuu....

Al-Fatihah utk arwah... moga rohnya dicucuri rahmat... aminnn...

rasp said...

ej,
: amin...laling mmg sedih banget tau, not i sorang, ramai tul yang terasa kehilangan ... isk tak leh nak bygkan perasaan isterinya..

eedany said...

Al-fatihah buat arwah. Semoga rohnya ditempatkan bersama roh2 orang2 yang soleh.

Semalam pun ada jiran sekampung meninggal mengejut. Allah dah nak jemput... :(

semoga Allah panjangkan umur kita. Amin...

reena said...

Al-fatihah buat arwah Lan...kite pon sedey sangat sis...stiap kali story psl dat accident dgn hubby, mata mesti nak bergenang air mata... duhhh... smoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh beliau...amin...

PerantauSepi1306 said...

al-fatihah buat arwah Lan... semoga rohnya tenang di sana.. alahai... sedeyla sis bila baca en3 nie.. even tak kenal tapi rasa cam huk, huk... sedey ...

Izan said...

alfatihah... banyakkan bersabar... sedih rasanya bila org yang rapat ngan kita pergi jauh...

Eya said...

Al-fatihah tok Arwah..

erm..tringat lak ms kite nk kawen..
spupu kite mintak duit 20sen..ntah nk buat ape ntah,
ingat dia men2..da la ms tu bz(yelah,kite nk kawenkan)..xde
la nk layan 20sen yg dia mintak tuh.
pastu,nk hanto rombongan kite ke
umah phk lelaki,convoi yg mcm x convoi lah..(kite da smpi umah laki da ms tu n tgh mekap2),dpt call dr sape ntah(lupe)dia kate ade rombgan eksiden..katenye,sepupu eksiden..kete VS kete. tewok gak..
ingat bese2 je,upenye kritikal...dpt call lg,kt da meninggal..Ya Allah..rase nk pitam n nk je btlkan kenduri tu..Ops..terlebe suda komen ni..
xpe2,sy nk wat entry la kisah nih..hehe