Monday, October 6, 2008

... banjir ...

Tahun ni i balik beraya kat kampung i untuk raya pertama & kedua.. Pearl Of The Orient ~ sikit nye glamer ke namanya tu.. Penang lah tu beb kihkihkih...

Slalu (2,3 kali setahun consider slalu ke?) kalo balik Penang, asyik komplen je panas, panas, panas..ha amik ko..hujan je 2, 3 hari... hujan renyai-renyai, stop 10-30 minit hujan balik...ni mula lah nak suspen je kan... takut kan air naik ~ banjir...

Kat rumah i ni jarang-jarang nak banjir.. kalo naik pun kat laman rumah je, paling teruk pun masuk ke dapur.. tapi ni kan nak raya, so mintak2 lah jangan masuk coz kemalasan nak mengemas nanti.. sib baik naik air kat laman je.. tak masuk ke rumah... kalo tak jenuh nak membasuh dapur tu.... tapi bila tengok berita rupa-rupanya ada gak tempat-tempat kat penang tu naik teruk gak lah air tu.. sian tengok famili2 yang terbabit ... syukur alhamdulillah rumah w'ouls terselamat...
ni on 30 hb... petang tu hujan pun stop.... syukur alhamdulillah... air pun surut so leh hoye hoye lah raya nanti kan....


ni gambar tepi umah bonda i nie.. gambar kaki separuh tu adik ipar i..nak menyibuk tengok lorong tepi rumah i *ihiks*


ni gambar bonda, anak buah i, my bro & SIL yg jakun nak bergambor dalam banjir & hujan renyai...... and also gambor SH kat depan umah, sebenornya nak tunjuk air yang kat depan umah tu...tak de lah teruk sangat kan...masa ni hujan dah stop & air makin surut...

9 comments:

PerantauSepi1306 said...

wah sis.. sib baik kan tak banjir... selamat beraya dan kembali berkije ;D

pearlEJ said...

penang banjirrrrrr... sian kat org2 kampung kt jln p.ramlee tu kann... teruk gak banjirnya tu... adehh... perlis pun hujan lebat jugak.. sampai petang raya... tapi takder laa sampai banjir2kann...

rasp said...

perantau,
: tu lah sis.. sib baik tul...keje, alamak..kemalasan tul :D

ej,
: a'ah lah yang, cian tul kat depa tu... mmg tak sangga banjir teruk sampai w'ouls tgk berita baru tau..

sejuk je kan raya-raya camtu..syiok gak...

moralle said...

Penang hujan eh sis hari raya...alhamdulillah u all tak seteruk yg kenek teruk tu kan....if not payah jugak kan sis, mana nak sambut lebaran lagi..

rasp said...

moralle,
: itu lah sis... syukur sangat.. but ekceli w'ouls dah dug dag dug dag suspen gak.. bila tenghari tu stop hujan, lega rasa hati ni coz tau air akan surut...

iNi DunIakU said...

naseb baek kt b. frghi x banjir..

klu x mahunyer nk memberontak 1 kg..

Shopaholic Mama said...

Banjir kat Penang pulak? Nasib baik clear by Raya. Kalau tak, dah tak glam kena pakai kain singkat.

rasp said...

dila,
: i pun tak sangka tau penang nak banjir..bila tgk berita baru tau..sib baik situ tak banjir kan yang!

SHM,
: betul sis, sib baik stop..kalo tak mmg pakai kain steng lah..

ladyell said...

sis,sini pn mlm raya tu tk henti hujan ..n nk tahu,ampaian besi kt umah ni runtuh. tp hubby kata jgn dok jaja cite2 disaster di pagi raya...ha...siap warning lagi...so,kt blog Ell cite2 yg indah belaka saje..;)

lagi pn tk teruk mana pn....