Thursday, September 25, 2008

... cuti ...

Skarang ni dah tentu ramai apply cuti for raya & dah approved pun.. My company yang wargakerjanya 98% malay ni selalunya block leave je for raya. Like this year raya insyaAllah falls on Rabu, Khamis kan, jadi probably 1 week tu cutilah.. but kena gak lah deduct from annual leave.. kekdg staff wajib amik 2 days annual leave, 1 day tu company bagi.. lebih kurang camtu lah.. This year lum dengar crite camna plak kan..

I plak hari ni baru nak apply cuti tau uols.. lewat sangat ke.. tak kot sebab i ni depending on my big boss..kalo lama dia cuti, i pun nak ikut gak lama-lama...yipeee

Crite pasal cuti-cuti ni.. my entitlement leave per year is 30 days..if tak habis leh carry forward next year dgn approval from MD. Banyakkan cuti i.. tapi itu entitlement tau.. my actual cuti sehingga ke tarikh dan saat ini nak tau brapa.. jeng jeng jeng... tengok laaa...


46 hari tuuuu.... banyak kan.. last year nye cuti lum abis, this year nye cuti lum sentuh, leh gitu.. every year mesti i kena apply untuk carry forward... bukan i rajin keje ya, pemalas ya ampun...

Tapi apakan daya ku, leave ku harus di approve dek big boss ku yg workaholic gitu.. jadi paham-paham je lah iye.. cian kat i tau.. slalu verangan nak cuti tapi slalu kena cancel. *uhuks* sib baik time raya dapat block leave kan..

I plan nak cuti raya from 29 september hinggalah 6 oktober.. tapi tak tau lah kan leh approve ke tak.. sabar je lah.. dan sepanjang tu lah i tak buka blog..if ada time, i buka lah, if tak ya ampon iye..tapi i akan qada balik tau kat blog uols... if i rajin i ada buat a few auto publish..tengoklah camna...

Apa-apa pun, insyaAllah hujung tahun ni i nak nak nak nak gak cuti.... tak kisahlah dok kl je ke, gi jenjalan ke, i nakkkkk cuttttiiii lama-laaammmaa tu...hahahhaha... lambat lagi hujung tahun dah pun verangan nak cuti *ihiks*

14 comments:

reena said...

amboi sis, bak sini skt cuti tuh...jeles i tau.. kitenya cuti tggl 6hari jek..very good employee u know...

moralle said...

no worry lah sis, mesti approved yr cuti :) nanti yr end amik banyak2 k cuti, supaya puas kok holidaying nyer, hehehe.......

Shopaholic Mama said...

hi Sis, I am back... 10 mins break for me to bloghop!

you ni mcm my hubby - cuti dia pun byk (sampai 60++ days) but slalu kena forfeit 20+ days yearly coz cannot carry forward too many!

So when you have this many days of leave, insyaAllah 1 day if nak gi Haji at least cuti dah ada...Amin!

pearlEJ said...

raya kat mana taun nih?? johor ker penang??

perghhh gila bnyak cuti... i tiap2 tahun time keje dulu mesti cuti licinnnnnnn.. belum sempat ujung taun dah licin... ahahahaha...

PerantauSepi1306 said...

vavavava beshnye leh carry forward.. we ol skang dah tak bley so 30 days kena settle gak setahun... ;D

yeay!! jomm cuti lelama

rasp said...

reena,
: kalo boleh bagi, i dah bagi tau..not soo good employee lah, malas one but dah nasib badan laa uwaaa..

moralle,
: sis, ntah lah..big boss will alwiz inform me last minute tau..tu yg kkdg tu susah nak plan apa-apa..

SHM,
: :D tu la insyaAllah kan ada rezki i leh gi sana...

ej,
: dua2 lah yang.. hari isnin ni balik penang sampai raya ke2..then raya ke3 ke johor...

kalo ikutkan i dah lama licin, tapi tu lah kuli kena ikut boss jadik camtu laaa .. uwaaaa

lily lotus said...

uish byk gilos cuti!
sedekah sini sket..apelah sgt :P

ratna said...

byknyer kak cuti.. bg kita sikit leh tak.. cuti kita dah tinggal 10 hari jer..hik hik..

Izan said...

wah banyak yer cuti...
eh nak tanya skit, setahun berapa banyak cuti diperuntukkan untuk seorang pekerja? maklum la tak penah keje kat msia. huhuhuhuhu. abis blaja terus dtg sini.

Mieza said...

wah byk nya cuti jo yang...ko ambik cuti masa nak buat famliy gathering tu jer...:D

salam aidilfitri maaf zahir batin buat ko n family...

TauruzMama said...

46 ari...wahhhh banyak tu...
ujung taun g oneymun yer...;p

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

aduhai banyak nyer cuti rasp mesti best company ni annual leave aje dah banyak giler

rasp said...

lily,
: kalo i leh sedekah, dah lama dah i sedekah .. dpt pahla *ihiks*

ratna,
: leh, nak brapa? *wink wink*

izan,
: it depends dearie.. minimum rasanya 14 days..max tak tau.. untungnya u tak yah keje.. if only.....hahahhahaha

mieza,
: dah amik pun tapi tu lah kan tak leh amik lelama..*uhuks*

slamat menyambut aidilfitri too sis! take care

tauruz,
: honeymooonnnnn syioknya kalo leh..

cb,
: company ni ok je lah.. tapi tu lah cuti byk tak leh amik boss jarang cuti, i pun terpaksa ikut...

eLLy said...

banyak nye balance cuti.. eLLy tinggal 4 ari je :(