Friday, September 5, 2008

... cream puff ...

Sebelum balik umah semalam, roger2 Emerald ask them nak pergi pasar ramadhan tak..they say they tak pegi cuma Emerald je kata she nak makan cream puff...the rest tak nak apa2...Aduh! Mana nak cari cream puff..seldom rasanya orang jual cream puff unless supermarket..teringat masa pegnan Sapphire, teringin nak makan cream puff kecil2 camni.. puas cari, jumpa yang besor, tak nak, nak kecil juga tapi tak jumpa.. takde rezki lah tu kan..

Since opis hours i masa dalam bulan posa kan habis awal, i akan try ke pasar ramadhan dulu, if takde probably kena ke supermarket lah kan.. on the way balik rumah i ada 2 pasar ramadhan.. 1st one elek.. but lucky me 2nd one ada .. syukur alhamdullilah.. rezki emerald kan.. and i akui apa yang uols cakap pasal kenaikan rege kat pasar ramadhan tu memang betul.. cream puff i beli tu kan sebiji yang kecil dari bola golf tu harga dia 50sen tau.. Anak teringin nak makan, so beli aje lah...sib baik sodap...

Balik umah, kelentang kelentong...zasssss siap .... sambal tumis udang, telur dadar, ikan bilis goreng bawang & cili, acar buah & sup sayur (lupa amik gambarnya)...




hidang-hidang je, orang azan.... slamat berbuka uols...

17 comments:

mama ranggie said...

memang dah naik rega lahsemuanya kak..x thn lor...

rasp said...

mama,
: a'ah lah mama...sib baik kami ni jarang2 nak makan kuih muih ...

TauruzMama said...

cedapnyer lauk nberbuka tu..my fav..

ladyell said...

ank2 ell suka mkn bilis,bwg ngan cili tuh.walau lauk lain ade pn,yg itu perabih dulu.

moralle said...

laling 50sen murah bangett tu, kat sini kalau yg medium size about 1.50 to 1.80 tau, tu lah sebabnyer I soka sangat pegi JB nyer pasar Ramadhan or ape jer lah belik kat sana, mewah dapat. But now there are so many restrictions, banyak yg tak boleh di belik dan di bawak masuk ke sini ):

Yr lauk-lauk tu semua my family nyer favourite lah, nanti i gi umah u, tolong masakkan eh, mesti sodap..........

eedany said...

wow sedapnya menu... cepatnya sis masak ek.

kalau eedany masak tentu lambat tau. mana nak sempat...huhuhu.

kena practise selalu kot?

:)

rasp said...

tauruz,
: iye ke laling, meh le rumah kita berbuka sama2..

ell,
: i pun kes sama gak :D

moralle,
: sis, takkan kuih muih u tak leh bawa masuk? will they check thoroughly?
i leh masakkan takut uols sakit perut je nanti :D

eedany,
: cepat sbb bawang2, cili kering & bahan2 semua tu dah siap blend or bersihkan ~ buat during wiken .. so balik campak2 je lah dlm kuali tu...:D

tu lah rahsianya...

eLLy said...

kelentang kelentong.. same la kita
turun kereta.. zassss ke dapur

rasp said...

elly,
: *ihiks* sama ek..masa tu dah tak nampak kiri kanan dah kan... hahahaha

Ninie said...

mak aaiii sedapnya tgk cream puff tu..my fav tu! tq for ur wishes sis...selamat berbuka pose...

rasp said...

ninie,
: paberet ek..yg i beli ni sib baik sedap tau..
wishing you the best sis!!

Nazathul Hamimi said...

dulu masa sekolah2 menengah, rajin buat cream puff ni dengan kakak.. tapi sekarang dah tak pandai dah.. dah lupa caranya.. hehehe, tapi memang sedap cream puff ni kan.. memang susah nak jumpa kalau kat pasar ramadhan or pasar malam..

re:- btw.. i pun link rasp ok.. dan suka la nama anak2 rasp tu, sapphire dan emarald.. unik!!!

rasp said...

mimi,
: wow pandainya u..i tak pernah reti buat cream puff, makan je pandai..
ya ampon laling, nama anak2 i tu sebenornya nickname je.. their actual name very different from this!

Shopaholic Mama said...

memang betul what Sis Moralle said - too many restrictions! My hubby almost kena 'jail' pasal 2 kali we all bawak masuk food then kena tahan kat immigration - 1st time we bought black pepper steak mentah 2kg from Giant. 2nd time we bought Ayamas drummet 6 kg from Giant. Both times kena masuk office, interview & sign autograph lagi! After that, suruh kita 'buang' these items kat tong sampah yg bersih lagi murni! Sakit hati betul! Also, cannot makanan jenis poultry & yg ade telur! After that hubby mintak tolong I jgnlah beli benda2 gini lagi, nanti dia masuk jail, siapa yg susah? Tapi, the food there in JB so so very much cheaper & more variety than sold here ......

rasp said...

SHM,
: OMG! that means the immigrations are thorough lah iye..

If that's the case, sebelum masuk jb, make food wish list lah kan..then mkn kenyang2 sebelum masuk S'pore balik :D

PerantauSepi1306 said...

lasattt aa rasp.... tetiap hari the children makan sedap je, air tangan ibu lagi tau. perh tom yam tu cam syiok je...

Mieza said...

sedapnya....rjn ko msk bebyk ya...bgs2 ibu n isteri mithali ni...:D