Monday, August 11, 2008

... sihat semulajadi ...

I ada terbaca artikel-artikel...something yg i tak pernah tau pun & lum pernah cuba tapi nak share-share info with uouls ~ sharing is caring ~ if sesapa teringin nak cuba ... silalah...maybe it helps...


Sengkuang Cina
Tahukah anda sekiranya anda sedang demam selesema atau diserang batuk yang teruk, anda boleh memakan sengkuang cina untuk melegakan kesakitan yang anda hadapi. Sengkuang cina kaya dengan karbohidrat, lemak, protein, vitamin C, kalsium, fosforus, dan zat besi. Buah ini juga amat popular dalam kalangan kaum Cina kerana ia dipercayai mampu untuk menurunkan tekanan darah tinggi. Mudah sahaja, tiga biji sengkuang cina dicampurkan dengan lobak putih yang dimesin halus bersama sedikit air dan madu. Jus sengkuang cina diminum selepas itu dan anda akan dapat melihat perubahannya...


Teh
Tahukah anda, amalan mandi teh amat baik untuk kesihatan? Selain memberi kesegaran, anda juga akan merasa lebih selesa dan tenang selepas mandi dengan cara ini. Apa yang perlu anda lakukan adalah rendamkan beberapa uncang teh herba ke dalam air suam. Air suam akan emelegakan otot-otot yang letih dan melancarkan peredaran darah. Kandungan herba dalam teh pula akan meresap ke dalam kulit dan inilah yang memberi kesegaran kepada anda...



Ais
Tahukah anda bahawa air sejuk juga mampu membantu anda tampil cantik? Antara tip kecantikan wanita Perancis adalah dengan merendamkan payudara dengan air sejuk yang kadang-kala ditambahkan pula dengan ais sebelum keluar menghadiri mana-mana majlis. Dengan ais ini, ia dapat menegangkan saluran darah kecil di dalam kulit, dan rangsangan ini akan menjadikan payudara mereka kelihatan tegang dan cantik....

10 comments:

arianna adrizal said...

ms sekolah dulu suka mkn sengkuang cina dgn asam. yummy!

rasp said...

arianna,
: a'ah mmg yummylicious!

Ted said...

tq for sharing! tapi bab berendam dlm ais tu mak tak sanggup. i tak tahan sejuk u! :D

Shopaholic Mama said...

yep, I also read that ice can menegangkan p-d, coz obviously the function of ice memang menegangkan & mengeraskan ape ape saje kan? eeewww, I tak nak sambung lagi, nanti kena over 'toot' pulak. I hope only ladies read this entry!

PerantauSepi1306 said...

hehehehe lobak putih, yep pernah baca it can reduce the pressure... plus you can use asam keping too... tea is also good for baggy eyes, eh.. ais tu... oooh mak tanak guna aislah.. sejukkkk nyah, hiks..

the traditional way is much more better and safer kan...

neway, Rasp, please collect your award from my blog, K... :D

moralle said...

Ayo sengkuang with lobak putih, ape kah rasanyer, kalau sengkuang tu I think biase-biase, but lobak putih, bau nyer je macam semacam .......

Rendam payudara with air batu, auwwwww camna tu.........hehehe

moralle said...

Ayo sengkuang with lobak putih, ape kah rasanyer, kalau sengkuang tu I think biase-biase, but lobak putih, bau nyer je macam semacam .......

Rendam payudara with air batu, auwwwww camna tu.........hehehe

rasp said...

ted,
: *ihiks* i pun tak sanggup u!!

SHM,
: i baru 1st time tau ni...i'd say most of my readers are ladies!

perantau,
: tu lah..semulajadi tu rasa safe skit...lepas tu leh panggil natural beauty *ahaks*

moralle,
: eeee i pun tak sanggup if got lobak putih...ya amppooonnn

ais pun i tak sanggup..mengigil cam parkinson nanti..

mama ranggie said...

thanks ye rasp for sharing...

rasp said...

mama,
: my pleasure!