Monday, August 4, 2008

... panggilan hangit ...

Sabtu, otw ke Chemor, hp ku berdering ....

Me : Allooooo abang, wazzup..
Bro : Sis, u kat mana (nada serious)
Me : Otw ke Chemor..naper bang?
Bro : Chemor, perak? buat apa kat situ?
Me : With my PIL..gi umah uncle SH ... y aaa
Bro : oooooohhh... takpe lah...balik kl bila?
Me : Today or esok tak sure lagi..y aaaa (jawablah naper nie - dalam hati)
Bro : nanti dah kat kl tepon abg..
Me : la, cakap lah naper nie...
Bro : nanti spoil lak ur trip..
Me : if abg tak cakap lagi lah spoil coz i'll be wondering...wazzup?
Bro : camni...umah makcak Ara(my aunt) ni ha...
Me : apsal..pencuri masuk ke?
Bro : tak...dapur dia terbakar..
Me : HAH! TERBAKAR! Anyone hurt?
Bro : rilek2...no one hurt..cuma DD (husband my kezen) je masuk spital coz inhale smoke byk sangat...
Me : Ya Allah!
Bro : tapi tak pe..the rest are fine.....takpe lah sis, u go sana dulu..u balik kl nanti u call i...
Me : u sure?
Bro : yup! & don't worry...memang semua org ok...just dapur dia je out..kaput...
Me : ok... if u go see them today... please send my love to them...

Yes my frenzzz... dapur umah my aunt terbakar...memang panggilan hangit kan... sib baik no one was hurt, except for my kezen's hubby lah..tapi dia dah kuar spital dah pun today! Kat umah my aunt nie, 2 org anak dia yg dah berfamili dok situ..so cucu dia adalah kat situ, tu yang i bertambah risau tu..ramai ko yg dok kat situ... tapi syukur alhamdulillah no one was hurt!

Sunday, I settlekan anak2 i dulu..i tak bawa sorang pun..I called babysitter Sapphire & explained to her & she willing to help care for them so..off i went to my aunt's house dari kul 8.30 pagi sampai kul 6 petang..

So yesterday, all my kezens, my aunts & uncles yg kat kl ni gi umah dia utk gotong royong...mak aaaiii i tell u... memanglah terbakar kat dapur je tapi satu rumah tu dah jadi legam sebab asap ... bila i tengok umah tu.... i tak leh nak cakap how i felt..speechless
...

fius box yg terbakar tu

Ada short circuit kat dapur tu, kat fius box dia... kebakaran at 2.30 am sabtu.. sib baik DD tu tersedar..umah my aunt 2 tingkat..bila DD buka pintu bilik dia..asap punya lah byk.. dia kejutkan semua org..my other kezen lari turun bawah dlm gelap buka pintu depan..DD pulak lari ke dapur buka pintu belakang & tried to padamkan api...disebabkan ni lah dia inhale byk smoke tu...

Disebabkan asap dah terlampau byk & gelap my aunt & hubby dia, my kezen lagi 2 org plus anak2 dia tak leh nak turun... they all went to the balcony.. dok kat balcony.. nasib baiklah my aunt teringat gi amik tuala byk2 basahkan tuala2 tu..and give each one of them..and nasib baiklah DD sebelum jadi hero tu dia sempat call bomba guna hp dia.. so bomba sampai masa dalam 30 minits lepas call tu...

tapi nak tau apa...ketua bomba tu cakap nie kat my aunt 'laaaa ... sikit je yang terbakar'...eeee geram i dengar tau... apa korang nak tunggu sampai terbakar satu rumah kot baru le rasa syiok!!!... hampagas tul lah....



ni bahagian yg paling teruk, sori gambar teruk amik guna hp je..yang gambar lagi satu tu dalam kul 3 petang after halfway clean up..banyak lagi yang nak kena gi tolong buat..slowly lah..

kesian kat my aunt..dah dekat bulan posa lak tu..lepas tu raya plak... w'ouls dah made a pack..ada free time aje we will go tolong2 kat situ...in fact, w'ouls tengah buat collection among family members to help ease their burden skit....

14 comments:

moralle said...

Rasp kesian nyer, camna bleh jadi camtu ek, dah nak puasa n raya lagi.

Hope yr aunt will be strong to hadapi all these musibah.......

rasp said...

moralle,
: tu la pasal..i kesian sgt kat dia..tapi she is one strong woman! Seriously!

Syukur no one was hurt & i syukur that my family (my aunts/uncles/cousins) have a very, very strong bond.. so if one of us fall, the rest is behind to catch & push us back up! syukur sgt2..

mama ranggie said...

wah..akak ke chemor ke? hehehe..seseorang yg pernah bertahkta di hati ade kat sana..kg.chepor ulu..
nyway,al hamdulilah lah kan x jadi pape kat aunt n family die...

TauruzMama said...

Rasp!i'm back..hehe.. windunyerr..,
sian u'r aunt seFly..teruk gak dapur tbakar..yg owg bomba tu harus kena sound bg terbakar muka dia sket..

pearlEJ said...

alahaiiii... siannya.... tapi nasib baik ler takder pape perkara burukkann...

ishhh... teruk gak tu kann... n bodoh laa bomba tuu.... huhhh...

Ninie said...

Rasp..kesiannya ur aunty..alhamdulillah no one hurt kan..tapi awat la bomba tu ckp cam tuu...eee, org dah la panic kan..

Ni sume dugaan kan..

Mieza said...

salam yang...

siannya..hbs terbakar ek...byk kan bersabar...

semoga aunt u tabah ya...

Mommy Lily said...

emm ngeri la kalau dgr terbakar nie. tp nasib baik semua selamat..

rasp said...

mama,
: a'ah ke sana yang..uiks mengusik kenangan nampak.
syukur kan mama tak jadi apa tu..

tauruz,
: hai laling..windu woooooo...
mmg cian kan..dekat nak posa & raya plak tu..
kita bakar seluar ni baru nak tau kan *ahaks*

ej,
: syukur kan ej..
mmg teruk yang... mmg samdol je bomba tu kan..

ninie,
: mmg dugaan kan yang... ntah lah manusia nie, ckp tak ingat perasaan org tu...

mieza,
: windu tau kat u......
syukur semuanya selamat..my aunt tu mmg tabah org nye!

mami,
: nak memikirkan pun takmo..ngeri kan..syukur semuanya slamat kan..

Shopaholic Mama said...

oh dear, kesian, just like my sis' house. walaupun small fire, the asap darkened the whole house. So kena basuh & cat 2 kali to cover the blackened walls! Its good you all pitch in to help.

rasp said...

SHM,
: a'ah sis...the smoke yg teruk tu kan..probly tis weekend pun nak go there to give a helping hand..

eLLy said...

emmm dugaannn..

info, klu asap tebal jng berdiri..
merangkak or meniarap je, baru boleh dapat udara

(info nie dapat masa eLLy attn bomba training ari tu)

rasp said...

elly,
: tq for the info..bila camni terasa cam bagus kan gi training tu...

PerantauSepi1306 said...

rasp, I am sorry to hear about the accident at ur aunt house... anyway, alhamdulillah semuanya selamat