Sunday, August 24, 2008

... carrefour ...

Sepatutnya, i pick up Agate kul 6, then ustazah dia call, minta permission for her to stay till after maghrib....oklah. My doter ni memang baik dengan famili ustazah nie.. i pun kenal gak coz i pun mengaji with her, nak betulkan my tajuwid kan...life is a learning process...

As promised, lepas magrib, i amik dia & terus ke Carrefour...membeli ration for Aqua & ourselves..masa nak kat cashier nak bayar tu, ada kejadian...

Tepi lane cashier w'ouls tu is the express lane, to pay for 10 item below... kat situ ada one family nie, Mr A, Mrs A & Miss A.. i tengok trolley dia banyak gak lah barang tapi Q kat lane express! So bila turn family tu nak bayar, cashier tu tengok trolley tu, cakaplah.. tak boleh coz, tu express lane kan..memang betul kata cashier tu, clear cut kan..

This Mr A kata, items tu ekceli barang 3 of them separately cuma share 1 trolley.. so cashier tu start punch in the items. I rasa about 5 barang camtu, tetiba, dengan suara lantang Mr A kata kat cashier tu continue key in kan the rest of the things dalam trolley tu coz dia nak bayar for all.. Cashier tu cakap tak boleh le coz mmg tu express lane, not fair for the rest...

All of sudden Mr A tengkingkan cashier tu... Dia cakap, cashier tu bodoh lah, it all actually sums up to the same lah, bukan dia tak de duit nak bayar lah, macam-macamlah... terkulat-kulat lah i tengok cashier tu..kesian tau... cashier tu jez diam je... seriously, i kesian tengok... orang ramai kat situ pun dah pandang-pandang..

My blood dah start boiling dah... i baru nak say something, tetiba terkezut beruk i coz i terdengar suara someone familiar cakap kat orang tu... " Encik, saya tau encik leh baca ni lane express kan.. encik tau encik dah memang buat salah nie, janganlah pulak nak marah orang nie.. dia hanya menjalankan tugas... encik jadilah orang yang sivik! encik kan orang yang berpelajaran!" Mr A tu muka dah merah padam... tapi disebabkan orang-orang keliling dah pandang2 & i rasa dia pun dah malu... terus dia blah tak bayar sesen pun & tinggalkan barang-barang sambil mulut terkumat kamit bebel ntah amenda lah ...

Tapi uols jantung i ni memang luruh masa tu... i nye blood yang go upstairs pun merudum turun.. nak tau tak... orang yang cakap to that Mr A is my precious gem... Aqua!!! I tergamam & terkedu... is tat my son! cam tak caya je.. my SH pun terdiam tapi masa tu i noticed he dah jalan towards Aqua..agaknya incase Mr A angkat tangan ke apa kan.. seriously, i cam tak caya je with wat jez happened! :D

My Precious ni at times memang buat kezutan kat i tau! But i love each and everyone of them soooooo much and i am soooooo proud of them!!!


Smooooooch!!! My Precious!!!





11 comments:

Ayu said...

padan muka En A.
kalo I ada sure dah lama I pon ckp mcm anak U.. erkkk bagus tauu...
org tua takde sivik budak2 lagi pandai kannnnn

Mieza said...

padan muka org tu...

dh salah x nak ngaku...bgs ek anak u...dia lak lg cerdik pd MR. A tu..

Ninie said...

a'ahla tiada kesdaran sivik tuu..
suka2 ati dia ajerr

Shopaholic Mama said...

Siapalah darah tak up Sis? Kalau I sumpah tapi dlm hati, tak berani nak speak out. That's my weakness. But my hubby ni opposite, he sure will kenakan Mr A double tengking what Mr A gave to the cashier!

Kudos to Aqua - good upbringing of his parents! So proud of you all!

TauruzMama said...

Sgt malu ok bila kena tegur ngan bdk,xde sivik..padan muka die..

rasp said...

ayu,
: mmg padan muka kan yang!

mieza,
: syukur mieza... tapi mmg tak ku sangka tindakan anak i tu!

ninie,
: tu la pasal isk isk isk...

SHM,
: oooo i if tak tahan telinga, i will say out gak lah but will do something like my son.. tell them off sternly!

:D i pun proud of him!!

tauruz,
: a'ah yang.. tak malu kena tegur dengan budak kan :D

PerantauSepi1306 said...

memang patut pun kena sound mr A tu... bagussss... tabikkk spring kat ur son, very the sopan je tegur orang tua cam tu... suspek tull lah!!!

eLLy said...

yess.. bravo.. org camnie memang kena sound klu kita diam je memang dorang ingat dorang yg betul!

takde sivek punye monyet!

(agak agak casier tu cun tak mesti your son terbekenan kat dia)

moralle said...

Padan jugak ngan muka dia kan, kenek templak ngan orang yg lebih muda dari dia, akal tak der betul lah orang camni, kalau I pun darah dah shoot up.

Salute to Aqua for being brave n u r a lucky mum sis :)

iNi DunIakU said...

nama je brpelajran... pdn muka En.A...

kdg2 ppl leh uat yg unxpected kn..

rasp said...

perantau,
: wa pun suspek dia woo!! :D

elly,
: a'ah ek..ntah2 tunjuk gentlemen kot masa tu kahkahkahkah

moralle,
: proud of my son!! tapi very unsangkarable tul!

dilla,
: true! a sweet unexpectable action!