Thursday, July 17, 2008

... mainau ...

Ni crite dolu2 tau... crite lebih kurang 10 tahun sudah kot..

Yang boleh i buat topic ni sebab tadi i singgah umah my aunt... dia ni suka sangat2 1 jenis bunga ni lah... dia dok crite kat i pasal bunga yg merah ni amik kat mana, hoq putih amik kat mana, yang curi2 amik pun ada.. tapi otak i dah merewang kat zaman purba i *ihiks*....tapikan i malas nak pi selongkar gambar2 lama i.. so i cetak rompak amik kat internet gambar-gambar nie...layannnnn...

Once upon a time *ahaks*

Dolu2 i pernah pi Germany.. i pi dok kat Konstanz (Constance) kat Lake Bodensee.. i dok situ 2 minggu.. ada keje skit masa tu.. tempat ni bandar kecik ja tau (masa tu aa) then kawan i orang sana lah. Mr Pagel ajak i pi Mainau coz dia perasan i sukkkaaa bunga - suka tengok je sebab kalo i tanam mau mati pokok tu ..ooopppsss...

ni gambar kat Konstanz

Mr Pagel ni kata kat i, Mainau ni pulau...Island of Flowers coz kat sana semua jenis bunga all over the world ada... kalo pi sana pagi, leh bawa kete masuk pagi je - memang ada bridge lah kat situ.. tapi if pi petang kena jalan kaki kecuali if nak pi makan kat the one and only restaurant kat pulau tu... so i kata ikut suka dia lah... kat pulau tu ada 1 istana... Ada skali tu ada dalam satu crite hindustan pernah keluar scenes kat pulau tu & kat konstaz..tapi tak ingatlah crite apa...ni gambar kat pulau tu...

Tup tup one saturday w'ouls pun ke mainau..Mr Pagel buat booking makan kat restoran tu.. i tak suka sgt coz apa yang i leh makan kan...tak pa lah asal dapat pi tengok tempat tu.... btw, malam tu masa dinner kat situ i makan smoked salmon (yucks i tak suka) tapi yang i lagi nak uweks sesangat kan ... jelly asparagus ko .... eeeeee ooo tidak... lepas tu i makan salad, fruits & roti je lah...

Cantik gila babeng tempat tu... masa i pi musim tulips... ckp lah nak warna apa semua ada... lalu kat rose garden tak berbunga dia kata bulan julai saja rose kat situ berbunga... dia kata the rose is from all over the world... lepas tu dia ajak i pi tengok i unik flower, asal mana bunga tu dia tak tau... katanya kat island tu (masa tu lah kan, lani tak tau lah kan) flower tu ada 1 pokok ja and dia tak tau samada dah berbunga ke tak, dia pun lum pernah tengok bunga tu... if we are lucky dapat tengok the wonderful beautiful flower... i pun excited lah kan sbb nak tengok bunga yg unik tu....

Sampai kat tempat tu, takdak bunga, dissappointed la i... tapi i baca kad nama pokok tu..nak tau apa.... wait aaa.... i cakap kat dia... Mr Pagel... bunga ni ekceli kan kat Malaysia senang sangat nak cari...in fact bunga ni merupakan our national flower... hibiscus ko, inilah juga bunga peberet aunty i tu... tapi rasa bangga beb masa tu... hehehhehe...

Tu la kita ni kan, kekadang benda depan mata we take for granted sedangkan orang lain bukan main appreciate lagi...yang kita buat dono ja....isk isk isk

15 comments:

moralle said...

To them macam extraordinary gitu, but to us, very common kan, hehehe.

But the places yg tu tunjuk tu semuanye tantek tantek ek :)

rasp said...

moralle,
: tu la kan sis..

tapikan sis pulau tu kan mmeemmaanng cantik bangat...

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

bestnyer idup, bertuah badan, banyak tul tempat rasp dah pergi kan.

rasp said...

cb,
: syukur alhamdullilah..byk lagi yg masih nak pergi..tapi skarang ni semua travel plan stop coz baby kecik lagi kan..susah nak bawa..

Ted said...

ooo hibiscus tu umah i ade ler... tp tak kuar2 bunge dia...heee.. :)

mama ranggie said...

mama x tahulah sampai ke idak ke situ..

rasp said...

ted,
: *ihiks* bila dia berbunga u kena appreciate dia tau :D

mama,
: insyaAllah satu hari nanti mama...

Ct eLLy said...

emm biasa la kita nie..

benda depan mata memang tak reti nak dihargaiii

Ayu said...

salam kenal...
biasalah manusia ni kan.. yang ada depan mata kite tak berapa ank appreciate hehehe yang org punya tu la kite bangga2kan.. :)
cantik2nya bunga kat sana tuuu

eedany said...

bunga kebangsaan warna putih jarang ada kat KK.

cantik pula eedany tengok...

:)

rasp said...

ct elly,
: a'ah kan yang :D

ayu,
: salam kenal..nanti i link u k..
a'ah lah yang..lumrah manusia camtu..mmg cantik bunga2 kat situ..

eedany,
: ooo jarang ada ek..aunty rasp ada bunga putih, orange, merah...cantik kan...

Mommy Lily said...

cantek nyee... tapi mami ttp suka bunga lily..hihi

rasp said...

mami,
: haruusss gitu kaaannn :D

pearlEJ said...

hehehehehe.... ingatkan bunga apa la kann... tgk2 bunga raya... hihihi...

rasp said...

ej,
: a'ah tu la pasal..