Tuesday, May 6, 2008

... mari membaca ...

Masa dalam lift nak kuar for lunch, i met sorang opismate ni, Shazzy. I tak rapat sangat dengan dia. Shazzy ni slalu ke bilik i antar dokumen.

She kuarkan statement "Kak, akak dah khatam ke baca buku-buku tu?"

Uiks pelik bin ajaib. Buku apekebenda yang i baca. I know i tak de novel kat bilik i tu.

I pun tanyalah, "Shazzy, you biar betul. Mana ada i membaca kat opis tu.. You ni salah orang kot"

"Eh! Betul lah kak. Kekadang bila saya antar dokumen kat akak, akak tengah baca ..lepas tu i tengok ada banyak plak buku-buku tu kat situ"

"You ni cam CSI lah plak, nampak aje ada buku kat bilik tu, ek. Tapi seriously, seingat-ingat i lah, i tak de plak baca novel-novel kat ofis"


Sebenornya, i dah start kemaluan gak coz masa tu, dalam lift agak sarat dgn staf-staf lain... mesti they all ingat i tak de keje kat ofis, asyik baca novel je....

Rupa-rupanya "Memanglah akak tak baca novel... Shazzy slalu tengok akak baca dictionary... Khusyuk plak tu.. Akak, best ke baca dictionary nie?" Ohhhh! Hehehehehe... muka orang-orang dalam lift tu, cam pelik je...hehehehe..Tak sempat i cakap apa-apa, pintu lift pun terbuka.. Slamat!!!


Ya tuan-tuan dan puan-puan... inilah tabiat pelik saya... i loike to baca dictionary. Kat opis nie ada 3 dictionary, kalo kat umah rasanya ada 4 kot. Everytime i 'terstart' membaca camni, mula-mula tu i nak cari 1 word aje..tup tup melarat leh membelek dictionary tu lelama. I mula lah tengok words lain, kekadang melarat sampai setengah jam till i have to say to myself... stop stop, buat keje... ha sampai camtu tapikan cam tak pandai-pandai pun lagi *ihiks*
"novel-novel" i...

10 comments:

arianna adrizal said...

wah!! kita serupa laa.. :) mcmtu i taklah rs mcm alien sgt. haha

Shopaholic Mama said...

Sis, part yg you 'kemal....' ni remind me of your ex-minister si Samy tu! So funny! You learn from him ke?

rasp said...

arianna..kita serupa tapi tak sama..leh geng lah camni...

sm, hehehehe...something like tat la *ihiks*

Mommy Lily said...

yo ko...? x tau ada jugak habit cam ni ye. bagus sgt la tu...mesti terer dgn perkataan2 yg org tk tau kann...

Mieza said...

hehe...dictionary di sangka novel ye yang...

nanti org ingat u x buat keja...:p
padahal tgh syok menelek dict...:D

rasp said...

mami, habit pelik tapi benar..tapi lum terer laaa nak buat camna ek, kalo rebus dictionary tu minum airnya leh pandai tak *ihiks*

mieza, tu la pasal.. tapi susah nak stop habit nie..

pearlEJ said...

hehehe.. bagus per ada habit baca dictionary nehh..

rasp said...

ej. dah lama baca tapi lum khatam2 *uhuks*

TauruzMama said...

wah sgt tebal la Rasp..tersangat ler rajin nyer Cik Rasp nih..patut di contohi leww..

rasp said...

tauruz, disbbkan ketebalan tu tak habis2...buku tebal, kesengalan otak i pun tebal oppsss...