Saturday, May 10, 2008

... binky & sushi ...

Let's recycle... gi antar suratkhabar lama ke


Lepas tu gi Jusco... saja jenjalan plus nak kena belikan si Sapphire binky dia....




I nak tanya anyone tau tak camna nak hentikan dia dari hisap binky dia nie... anak-anak i lain tak hisap kecuali dia nie.. so i tak tau camna nak stop kan dia hisap binky nie... tak suka laa.. dia start hisap pun sebab masa baby asyik nak nyonyot ehem ehem and kuat melalak... so bonda i belikan dia binky and till now lah dia hisap... i want her to stop... dia this month 9 months... ada nasihat/petua tak stop kan dia nie .. makacih...

Then i beli sushi.. lama tak makan..so had sushi for dinner... let's sushi..

12 comments:

moralle said...

Mrng Rasp & happy mothers day.
My 3 kids tak lepas with this, but hubby nekad, when they r 1yr old, he potong and thats it, tak mintak pun. Actually susah nak stop it tau, walau ape cara pun, they still want it, but my case ni different, wen hubby potong je, terus tak mintak lagi, all 3 we did the same thing. Tak de petua lah yang, petua pun tak jalan kot.

rasp said...

mrg moralle..u 2 hv a wonderful mum's day. iye ke, looks like i kena wait til she's 1 baru leh try ur style iye. i mmg tak suka tgk dia nyonyot binky tu, tak cantik *ihiks* neway, tq dear.

Mieza said...

dulu kan adik mieza isap nenen sampai 4 thn...pastu ibu letak asam jawa kat nenen dia...:p

pastu lgsg dia taknak...

sedapnya sushi...:D

viruspadu said...

saya pun lama dah tak makan sushi tau

ok saya stopkan nisa dari hisap puting tu masa umur dia 5 bulan, saya stopkan terus tak bagi langsung, tindakan agak kejam gitu

bila nampak mcm dia nak nyot2 jer saya bagi dia biskut baby tu, bg dia pegang rasa2...

TauruzMama said...

masaalah nyonyot yer Rasp..sowy yang xdpt share pe2 petua..
Rasp sker sushi gak eh..samer la kiter...

rasp said...

mieza, asam jawa ek.. leh cuba tu.. tq.

vp, dah cuba camtu, dia melalak tahap dewa.. tu yg fenin nak stop camne. oklah dah dpt 3,4 cadangan leh cuba byk2 kali. tq..Kdg lama tak makan sushi, bila dpt tu nikmat :D

tauruz, suker gak ek..yummy yummy kan...

mama ranggie said...

hepi mother's day yang!

rasp said...

mama, tq.. same to you!

Shopaholic Mama said...

Hi Sis Rasp, like Sis Moralle said, either you cut the rubber then bila baby suck, dia rasa geli. Or you can celupkan something sour or pahit or as Mieza said, asam jawa pun try, then the baby rasa lain, after that, baby dah phobia! We tried this with my nieces / nephews & it really worked. But kena sabar coz first time may not succeed. Keep on doing it! Update ye kalau jadi ke tak jadi.

rasp said...

thx SH.. will try all tgk mana works heheheheh...good luck to me

eedany said...

hihihi...cutenya baby masih suka hisap puting.

Sushi tu sedaplah... lama dah tak makan.

:)

rasp said...

eedany, 9 bulan still cute le hisap puting, but if dah 2 tahun tak cantik nanti..ihiks

i pun lama tak makan tu yg beli tu..yummy!!