Monday, April 7, 2008

... salah siapa ...

Tadi I kuar with SH nak ke kedai kat Wangsa Maju..tup tup tengok-tengok ada pasar malam. So we decided nak gi jalan-jalan kat situ...

Lalu kat depan satu perumahan nie, I nampak ada 4 orang kanak-kanak kat situ, mak bapa dia pun ada. The four boys nie pegang tayar basikal yang dah tercabut. They were standing dalam satu bulatan, tolak roda tu to and fro..

Dari jauh I tengok, I senyum je coz iyelah budak-budak, tayar basikal pun leh jadi mainan...tapi bila I dah dekat dengan dia orang... terkezut I ... Nak tau apa... ada anak kucing kat tengah-tengah bulatan dia orang, so they aimkan tayar tu kat anak kucing tu...

Apalagi I, secara spontan I cakap kat SH (dalam nada yang agak kuat).. "Darling! Anak kucing tu kesiannya! You gi amik ketepikan!" Of cozlah budak-budak tu terdiam bila my SH gi "selamatkan" anak kucing tu..... MY HERO!!! Then mak bapak budak boleh cakap kat anak-anak dia.. "Ok, gi main benda lain pulak !"... Eeeeeee! Sakitnya telinga I!!!! Rugi tak amik gambar they all masa tu... Tengah busy jadi hero & heroin lah katakan..hehehehehehe

So, persoalannya... Bila dengar crite buli in school, or keganasan nowadays yang dok melanda kita nie... Salah siapa? Sedangkan kejadian tadi tu, parents boleh tegur or stop them, tapi parents tu buat dono je so I guess budak-budak nie pun tak kisah lah...Is it ok to hurt an animal? Now animals, in future? Kenapa plak budak-budak tu tak de rasa bersalah hurting the animal? Mana perasaan keperimanusiaan tu? Perlu dididik or dengan kesedaran sendiri..

Ntahlah, I leave it to you.... Renung-renungkanlah....Salah Siapa?

4 comments:

TauruzMama said...

zaman skrg nih dah semakin kejam!sifat perikemanusiaan hampir hilang!

rasp said...

Tu la pasal tauruz. Jauhkanlah perangai camni dalam famili kita.

pearlEJ said...

hurmmmmmm.. semua neh dari mak bapa laa.. ada ker patut boleh biar anak2 mcm tu.. haishhhhh!! tak paham betui laa dgn mak bapak yg mcm neh.. dah la tu, anak kucing pulak!! eeeeee geram lak bila baca!!

rasp said...

Betul tu ej. I masa tu terkezut beruk tengok perangai they all. Ada pulak manusia camni. Org melayu kita plak tu.. Sedey tul!