Monday, August 11, 2014

... Mohon Maaf Zahir Batin ...


As Salam...

Harap-harap lum terlambat untuk saya mengucapkan Selamat Menyambut Aidilfitri.... Mohon Maaf Zahir Batin atas segala kekhilafan ku sepanjang penulisan dan persahabatan kita samada di alam maya mahupun di alam nyata....

Lamaaaaaaaaaaaaaaaa sungguh dah I tak masuk blog ni kan...Citer umrah pun terbengkalai halfway...Rindu memang rindu oooooooooo tapi tu laaaa nak buek camno... kekadang tu main jengah-jengah kat blog kawan-kawan tapi no jejaks ku tinggalkan... ya amponnn...

Ni pun ntah camne nak mulakan, otak frozen.... tengok lah slow slow kot kayuh balik... takut tak terkayuh je lah.... ok lah till kita jumpa lagi (ntah bila) ...

*pics credit en google *

Wednesday, April 9, 2014

...Umrah : 14 Mac : Madinah & Raudah ...


As salam

14 Mac 2014 (Jumaat)

Perjalanan ku dari KL-Abu Dhabi-Jeddah.... sampai Jeddah lebih kurang kul 3 pagi *waktu disana*.... sebelum subuh.... tapi disebabkan imigresen mereka yang sangat, sangat, sangat efisien, kul 12 tengahari baru selesai urusan di imigresen..... hehehehhehehehe... lama kan....


Ini turn SH 'ngadap' imigresen tu... amik masa dalam 20-30 minit kot... memang standard lah sorang-sorang  lama gitu.... kalo ada problem dengan passport haaaa lagi ler lama....Untuk solat subuh, SH cakap, group lelaki kami kena take turn beratur and solat... kalo semua gi sekali solat mau kena potong q...sabar je lah kan....

Ni lah bahagian imigresen epot Jeddah yg menerima pengunjung dari segala pelusuk dunia ... blakang i tu ler imigresen untuk lelaki... perempuan dengan lelaki dipisahkan ye... kalo tengokkan kaunter imigresen ada dalam 10 kaunter ke 12 kaunter gitu tapi yg beroperasi hanya 3-4 kaunter je...memasa mulaaaaaa kami sampai 1 kaunter je yang buka...

Tapi untuk jemaah perempuan laju jer settle, tak sampai sejam, tapi menunggukan jemaah lelaki... alahai.... anggaplah bermula sudah dugaan dariNya ini... redha je... kami yang perempuan-perempuan ni, siap settlekan kumpul beg kumpulan kami and masa ni lah kami berkenalan...

Ni lah lebih kurang epot Jeddah tu....

Insiden ni, yang sedihnya disebabkan 'efisien' sangat imigresen mereka, melepaslah keinginan kami yang nak merasa solat jumaat kat Masjid Nabawi huhuhuhuhu... takpe lah nak buak camno...redhakan aje.... Dah settle semua....jom naik bas menuju ke Kota Madinah.....

On the way tu, singgah jap kat RnR ni untuk makan, provided by our travel agent ye...xyah kuar seriyal pun hehehehehe....


Best food in town... samada memang sedap atau lapar, wallahualam..SH dua kali tambah...bukan dia sorang, mostly lah makan bertambah...... Me time ni, sakit lite-lite dah... so dapatlah menjamu selera dengan selesanya....hehehehehe...

Dah kenyang jom sambung perjalanan ke Madinah... berdebar-debar hati ni bila sampai di Madinah Munawarrah....

Solat zuhur & asar terpaksalah dijamakkan di hotel... Memang tak sempat.... Tapi Alhamdullilah, maghrib & isyak...sempat  di Masjid Nabawi.....

Perasaanku masa melihat dan menjejak kaki ke Masjid Nabawi tak dapat ku gambarkan... gembira, sebak, terharu bercampur baur....speechless....Ketenangan yang kurasakan masa tu...ishhhh... tak dapat nak didescribe lah.....

Bonus lak kami terima malam tu....Travel agent kami dah arrangekan sekali sahaja untuk seorang mutawwif perempuan untuk bawa jemaah perempuan group kami ke Raudah malam tu juga..... Alhamdulillah..... tak terkata betapa gembiranya hati ni....

Lepas isyak, balik hotel, makan dulu, then jumpa kat lobby untuk ke Raudah....


Alhamdulillah... dengan senangnya kami dapat masuk ke Raudah...dan dengan izinNya dipermudahkan kami bersolat dan berdoa di Raudah...Walaupun orang ramai, bersesak sesak, berasak-asak, bertolak-tolak tapi boleh pula memasing dapat menunaikan solat taubat dan solat hajat dengan tenangnya, Alhamdulillah.......bila kami jalan balik ke hotel, memasing berciter...ada yang rasa cam masa nak rukuk dan sujud tu macam mustahil sangat sebab orang berasak-asak tapi ntahlah, memang dipermudahkanNya...Alhamdulillah....

Gambar-gambar yang tiga tu semua area berdekatan dengan Raudah perempuan tapi bila masuk ke dlm kawasan raudah, i dah simpan hp.... so i letak kan gambar area raudah bahagian lelaki yang SH sempat snap.... lelaki dorang lebih teratur...perempuan ni tak tahu ler nak cakap camne... sangat-sangat-sangat aggresif...memang kalo tak kuat tu boleh terjatuh lah....perlu diingatkan, kalo rakyat Malaysia je rasanya in sha Allah ok...tapi disebabkan disitu datangnya dari pelbagai pelusuk dunia kan... kalo yg arab, iran, pakistan, turki ... tu semua agak agresif rakyatnya....

Untuk perempuan ada waktu-waktu nya nak masuk ke Raudah.... dan selalunya untuk jemaah Malaysia, indonesia amik waktu yang lama.... ada yang sampai 2-3 jam tapi Alhamdulillah lah... paling lama i rasa nak menunggu dapat masuk ke raudah tu dalam sejam lebih je.... masa tunggu tu, banyak-banyak berdoa, beristigfar dan bersabar... macam-macam pe'el orang kita kan jumpa nanti... tapi bila dah dapat.... nikmatnya bukan kepalang manisnya tauuuu........

Ok lah... the end of 2nd day.... sabar ek...ingat kalo tak mo baca, sila tekan 'x' hehehehehe....