Wednesday, April 9, 2014

...Umrah : 14 Mac : Madinah & Raudah ...


As salam

14 Mac 2014 (Jumaat)

Perjalanan ku dari KL-Abu Dhabi-Jeddah.... sampai Jeddah lebih kurang kul 3 pagi *waktu disana*.... sebelum subuh.... tapi disebabkan imigresen mereka yang sangat, sangat, sangat efisien, kul 12 tengahari baru selesai urusan di imigresen..... hehehehhehehehe... lama kan....


Ini turn SH 'ngadap' imigresen tu... amik masa dalam 20-30 minit kot... memang standard lah sorang-sorang  lama gitu.... kalo ada problem dengan passport haaaa lagi ler lama....Untuk solat subuh, SH cakap, group lelaki kami kena take turn beratur and solat... kalo semua gi sekali solat mau kena potong q...sabar je lah kan....

Ni lah bahagian imigresen epot Jeddah yg menerima pengunjung dari segala pelusuk dunia ... blakang i tu ler imigresen untuk lelaki... perempuan dengan lelaki dipisahkan ye... kalo tengokkan kaunter imigresen ada dalam 10 kaunter ke 12 kaunter gitu tapi yg beroperasi hanya 3-4 kaunter je...memasa mulaaaaaa kami sampai 1 kaunter je yang buka...

Tapi untuk jemaah perempuan laju jer settle, tak sampai sejam, tapi menunggukan jemaah lelaki... alahai.... anggaplah bermula sudah dugaan dariNya ini... redha je... kami yang perempuan-perempuan ni, siap settlekan kumpul beg kumpulan kami and masa ni lah kami berkenalan...

Ni lah lebih kurang epot Jeddah tu....

Insiden ni, yang sedihnya disebabkan 'efisien' sangat imigresen mereka, melepaslah keinginan kami yang nak merasa solat jumaat kat Masjid Nabawi huhuhuhuhu... takpe lah nak buak camno...redhakan aje.... Dah settle semua....jom naik bas menuju ke Kota Madinah.....

On the way tu, singgah jap kat RnR ni untuk makan, provided by our travel agent ye...xyah kuar seriyal pun hehehehehe....


Best food in town... samada memang sedap atau lapar, wallahualam..SH dua kali tambah...bukan dia sorang, mostly lah makan bertambah...... Me time ni, sakit lite-lite dah... so dapatlah menjamu selera dengan selesanya....hehehehehe...

Dah kenyang jom sambung perjalanan ke Madinah... berdebar-debar hati ni bila sampai di Madinah Munawarrah....

Solat zuhur & asar terpaksalah dijamakkan di hotel... Memang tak sempat.... Tapi Alhamdullilah, maghrib & isyak...sempat  di Masjid Nabawi.....

Perasaanku masa melihat dan menjejak kaki ke Masjid Nabawi tak dapat ku gambarkan... gembira, sebak, terharu bercampur baur....speechless....Ketenangan yang kurasakan masa tu...ishhhh... tak dapat nak didescribe lah.....

Bonus lak kami terima malam tu....Travel agent kami dah arrangekan sekali sahaja untuk seorang mutawwif perempuan untuk bawa jemaah perempuan group kami ke Raudah malam tu juga..... Alhamdulillah..... tak terkata betapa gembiranya hati ni....

Lepas isyak, balik hotel, makan dulu, then jumpa kat lobby untuk ke Raudah....


Alhamdulillah... dengan senangnya kami dapat masuk ke Raudah...dan dengan izinNya dipermudahkan kami bersolat dan berdoa di Raudah...Walaupun orang ramai, bersesak sesak, berasak-asak, bertolak-tolak tapi boleh pula memasing dapat menunaikan solat taubat dan solat hajat dengan tenangnya, Alhamdulillah.......bila kami jalan balik ke hotel, memasing berciter...ada yang rasa cam masa nak rukuk dan sujud tu macam mustahil sangat sebab orang berasak-asak tapi ntahlah, memang dipermudahkanNya...Alhamdulillah....

Gambar-gambar yang tiga tu semua area berdekatan dengan Raudah perempuan tapi bila masuk ke dlm kawasan raudah, i dah simpan hp.... so i letak kan gambar area raudah bahagian lelaki yang SH sempat snap.... lelaki dorang lebih teratur...perempuan ni tak tahu ler nak cakap camne... sangat-sangat-sangat aggresif...memang kalo tak kuat tu boleh terjatuh lah....perlu diingatkan, kalo rakyat Malaysia je rasanya in sha Allah ok...tapi disebabkan disitu datangnya dari pelbagai pelusuk dunia kan... kalo yg arab, iran, pakistan, turki ... tu semua agak agresif rakyatnya....

Untuk perempuan ada waktu-waktu nya nak masuk ke Raudah.... dan selalunya untuk jemaah Malaysia, indonesia amik waktu yang lama.... ada yang sampai 2-3 jam tapi Alhamdulillah lah... paling lama i rasa nak menunggu dapat masuk ke raudah tu dalam sejam lebih je.... masa tunggu tu, banyak-banyak berdoa, beristigfar dan bersabar... macam-macam pe'el orang kita kan jumpa nanti... tapi bila dah dapat.... nikmatnya bukan kepalang manisnya tauuuu........

Ok lah... the end of 2nd day.... sabar ek...ingat kalo tak mo baca, sila tekan 'x' hehehehehe....



Tuesday, April 8, 2014

... Alhamdulillah : Umrah, 13 Mac ...


As salam...

Mana nak start citer ek.  Citer yang agak panjang ni, so, agak-agak cam malas nak baca sila skip hehehehehehe....perjalanan umrah ku 13-24 Mac 2014.

13 Mac 2014
Hari nak bertolak dari Malaysia ke Jeddah, flight 8 mlm tapi kena keluar rumah lepas zuhur ... Sebenarnya dah berbulan gak lah i ni slalu diserang sakit gastrik yang sangat kronik... Bila rasa tak sedap ulu hati je terus sakitnya ke tahap separuh nyawa gitu... And cer teka... pagi 13 Mac tu... akak kena serangan gastrik... Kali ni akak amik keputusan pegi klinik yg dekat dgn rumah je... SH hantar ke klinik then dia pegi supermarket beli barang2 yang nak ditinggalkan skit....

So, turn akak masuk jumpa doc akak terus cakap akak kena gastrik kronik... Doc perempuan ni tanya slalu ke, akak pun cakap memang untuk 3,4 bulan ni cam kerap... dia tanya pernah scan tak... akak cakap tak lah... so dia cakap jom kita scan...Masya Allah, tergamam akak bila doc scan and cakap ekceli selama ni yang akak dok cakap gastrik, sebenarnya akak ada batu karang dalam hempedu.... Doc tu terus nak buat referral letter untuk akak gi operate....OPERATION?!!??!!??

Terkedu sekejap akak time tu... sebab iyelah nanti kul 3 ptg dah nak gerak ke KLIA... Bila doc tanya nak refer which hospital akak terus cakap...doc saya tak leh gi operate sebab jap lagi saya nak ke KLIA and nak gi umrah.... doc tu terdiam kejap, pandang i and saID "OK... u pegi umrah, balik umrah kita scan skali lagi and if memang it is still batu karang, i buat referral letter... now i bagi u ubat untuk tahan sakit and kurangkan asid.... and you doalah banyak-banyak sakit tu hilang cepat and you dapat mengerjakan ibadah umrah tu, in sha Allah" ... lega hati ni mendengar kata-kata doc tu....

Selesai je amik ubat, call SH soh datang amik.... I tak inform pun SH pasal apa yang doc cakap... i diamkan dulu.... sampai rumah... ramai dah ada kat rumah... bonda i, Agate, my SIL semua ada... perut i still sakit ni... SH soh makan ubat and rest... i dah rest sekejap, then siap-siapkan Sapphire untuk ke sekolah... 

Sedih hati ni bila hantar Sapphire ke sekolah... memasing bergenang airmata tapi memasing menahan tak menitis airmata... Sapphire siap berpesan, "Jangan lupakan i tau....doakan i and semua ye ibu... ibu jaga diri baik-baik tau, sakit makan ubat... Jangan risau sebab i ok and i will be a good girl".... lepas dia kata tu, terus dia masuk ke kawasan sekolah dan bila dah jauh dari mata barulah menitis air mata i and SH... mau taknya, dengan pesanan penaja dia gitu and 1st time nak tinggalkan dia lelama camni...sebak weiiii......

OK... dah enuf of sadness... jom kita siapkan diri nak ke KLIA.... balik rumah, lepas solat zuhur siap-siap nak ke KLIA... masa tu baru i decide at least i mesti inform someone pasal sakit i incase sumthing happen to me kannn.... So i inform Ayu, my SIL yg sulung *wife my 1st bro* yang i sebenarnya sakit i is batu karang tapi disebabkan i nekad nak pegi gak, she kept quiet... SH masih lum tahu... sakit i masih terasa.... minta Ayu doakan i sihat sepanjang di sana nanti.... 

My 2nd bro, Abgcik tolong hantarkan kami ke KLIA....and ni lah 1st time i jumpa dengan group jemaah umrah i yang lain.... settlekan jumpa tour leader, amik sticker, settlekan checkin bag bagai, dok sembang-sembang dengan famili, then lepas asar, dalam kul 5 ptg gitu, time untuk masuk....


Time to go....Peluk cium, nangis lite-lite dgn famili members yg ado, baru lah masuk....... Oh, me pegi wif SH naik ETIHAD transit 2 jam kat Abu Dhabi.... masa menunggu flight ETIHAD tu lah baru i cakap kat SH sebenarnya i sakit batu karang.... Mula lah SH risau... i cakap rite now rasa sakit tu memang ada but still bearable.  So, kita doa lah sampai di sana semuanya ok.... and yes sepanjang my flight sakit tak yah citer lah... telan ubat, ulang alik ke toilet utk m*nt*h.... mood i sangat-sangat down... tak layan langsung makan minum, in house movie ke apa.... tapi dengan izinNya .... jejak je kaki ku di kota Madinah.... hilang terus rasa sakit tu, rasa sihat walafiat....Alhamdulillah...sangat-sangat ku bersyukur padaMu....dapat ku mengerjakan umrahku dengan selesanya....

* to be continued....

This is sumthing i really want to write here...in my journal... satu-satunya 'perjalanan' yang sangat-sangat lama ku idamkan....bukan niat untuk bermegah-megah ya tapi coretan untuk kenangan ku dan keluarga ku....