Friday, November 21, 2014

... UMRAH : Finale ....



As salam...

Beriya je semalam cakap ada entri info.... tapi sebenarnya tak tahu lak nak info pasal pe hehehehhehe....

Ok..Me dgn food mana leh pisah... see the body lah kan ngeheheheh.... ok ni pasal eskrem. Eskrem kat Mekah ni uols harusssssssss cuba.... memang superb sedap.... see tak menyempat nyempat i nak makan... baru tingat nak amik pics.... rege dlm 3 riyal kot if tak silap... memang sodappppppp... ni i campur 3 perisa... passionfruit, coklat & vanila kot... xleh jumpa lah kat sini....Setiap hari, paling kurang 2x i makan... yg pasti setiap kali lepas habis sempurna ibadah umrah, wajib beli, tak kira walopun kul 1 pagi, tetap beli... kiosk lak sebelahhhhh je dengan hotel..then alasan konon ler haus kan.... kalo haus patut beli air ni tak, dibedalnya eskrem.... kat sana alhamdulillah, sihat wa'afiat... balik malaysia...terus kong kong kong batuk seminggu lebih...penangan eskrem rasanya tu lah kot kannn hehehehehe...


Food.... well i banyak makan kat hotel sbb dalam package kan... sekali je pun kot beli nasi arab kat gerai luar... bawa balik hotel then share makan dgn SH & lagi 2 org jemaah lain... calling2 dorang soh datang bilik makan sama-sama sebab portion byk gilos.. walhal beli utk sorang je... pics sorry xde... 

Tapi masa kat Madinah i slalu makan kebab, murah and to me sodap... kedai dia on the way je dari masjid nabawi tu me nak balik hotel .... sebab kkdg bila nak ke Raudah, i skip dinner kat hotel, so balik tu, utk lapik perut makan kebab... sedapppp.... see me tengah menjamah kebab tu kat lobi hotel hahahahaha...tak menyempat nak naik bilik kan isk isk isk....


Dari segi shopping lak....terus terang cakap me memang tak shopping banyak...sebab gamaknya memang niat tu takmo shopping, tertutup lah nafsu shopping tu kannnn...So bila SH tayang and offer jubah2 yg vogue utk dia beli for me, semua i decline...untungnya dapat bini baik camni muahahahaha.... tapi kannnnn bila baik sini .... aiseyman, i cam terbayang-bayang lak jubah jubah tu hahahhahaha....So, ekceli for me nak komen pasai shops susah lah skit...

Ni kat kedai yg shopping lite-lite je.... Yg gambor lelaki kurta hitam tu lah Haji Rashid... empunya both kedai : kedai jubah wanita & lelaki... with him in sya Allah dapat diskaun baekkk punya... yg boboy kat bawah tu Hj Rashid punya workers... baik, peramah & slalu suka ngusik w'ouls... kedai Hj Rashid ni dlm bangunan hotel yg i stay kat Madinah tu... dua tiga kali gak i pi...temankan jemaah umrah i pi beli kat situ....


Gambar bawah ni lak kedai sederet dengan hotel yang i stay kat Mekah...Ada lagi banyak kedai....ala2 arked gitu.... yg shopping mall yg up skit, kat area Safa Tower tu..... Gambar kat hotel mekah lupa lak nak snap, Hotel Saraya Ajyad (lebih kurang 280 meter dari perkarangan Masjidil Haram) .... Kat mekah lagi ler me kurang shopping.... tapi pada pandangan i lah.... jubah kat Mekah cantik-cantik lagi dari kat Madinah...rege pun lebih kurang je ....



Package Umrah i ni kami sepakat nak folo FELDA TRAVEL SDN BHD... and Alhamdulillah, saya sangat-sangat berpuashati....kalo ada rezki pegi lagi and if SH pun ok...rasanya i nak maintain gak dengan FELDA TRAVEL ni...layanan sangat memuaskan....

Alhamdulillah, group jemaah i pun sangat-sangat best!  Sampai ke harini, we kept in touch tru wassup group jemaah... tiap-tiap hari ada je yg berchatting kat wassup tu.... semoga ukhwah yang terjalin ini berkekalan, aamiin....

Tu je lah lebih kurang info pasal umrah i.... Alhamdulillah... settle gak ler citer pasal ni....

Have a great wiken... budak-budak pun dah start cuti skolah.... so, haruslah uols pun ada plan holiday kan.... nak ke mana tu? hehehehe.... taking cares my lovelies and have a great weekend & holiday ....







Thursday, November 20, 2014

...Umrah : 21 - 24 Mac ...



As salam

Umrah : 21 Mac :  Mekah 

Jemaah bebas untuk memperbanyakkan ibadah Umrah & beribadah di Masjidil Haram.  Alhamdullilah SH dapat solat Jumaat di Masjidil Haram.... me tak lah... SH ke masjid pagi dalam kul 9 gitu kot and stay sampai solat Jumaat... lepas tu, Alhamdullilah kami sempat menyempurnakan 1 umrah lagi...

Malam tu plak lepas solat isyak kat Masjidil Haram...kami tawaf sunat and alhamdulillah dipermudahkanNya dan dapat menyempurnakan 3 kali solat sunat di dalam kawasan Hijr Ismail  dan di bawah Mizab (pancur emas) ... Solat dalam keadaan yang tenang tanpa rasa ditolak dan diasak... syukur sangat-sangat.... Cuma I tak dapat kucup Hajarul Aswad cuma dapat sentuh ke dalam je sebab terlalu ramai orang yg berasak-asak... timbul perasaan takut nak kucup takut ditolak kepala i ke dalam tu sebab masa tu i dah terpisah sekejap dengan SH....so dengan kederat wanita i yang tak seberapa tu i decide not to kucup but juz to touch it with my hands je....Itu pun me dah rasa sangat-sangat bersyukur....

Gambar time ni dah kul 11 malam gitu kot.... tapi suasana macam kul 8 mlm kan....
Umrah : 


22 Mac : Mekah - Ziarah Luar

Tempat :   Ladang Ternakan Unta... Bila sebut ladang ternakan me dah bayangkan cam ranch kuda yg dalam tv gitu... nak tergelak pun ada masa memula tengok ladang ni... rupanya kat tepi highway... tepi jalan gitu hehehehehehehe... See me minum susu unta... memula tu cam skeptical gak...boleh ke perut ku terima... tapi tawakal je dan berdoa semoga ok.... Alhamdulillah... ok... rasa nya sedap, lemak berkrim gitu hahahahaha.. serius tak tipu...sedap ooooo... me and SH sorang sebotol ok padahal memula tu kami berdua takut rasa hanyir bagai.... tapi sedapppppp sangat.... syukur lah kami ok sebab lepas kami balik malaysia dalam 2, 3 minggu gitu keluar kes jemaah yang meninggal tu kan...ada lak yg cakap mungkin sebab susu unta .... Syukur Alhamdulillah group jemaah kami semuanya ok.... 



Lepas Ladang Unta, kami di bawa ke Museum.... banyak barangan lama berkaitan kabaah, telaga zam zam, al quran yang dipamerkan kat situ... nampak tak dalam gambar kat bawah tu.. ada gambarajah Kaabah tu... kata ustaz tu lah rupa dalam Kabaah... ada tiga tiang... wallahualam...


Lepas lawatan ke muzium, kami di bawah ke Hudaibiyah dan berniat ihram di situ.... Syukur dapat kami sempurnakan lagi satu lagi ibadah umrah....Malam tu lama kami duduk kat Masjidil Haram... sebab esok dah nak balik kan... so gunalah masa sebaik mungkin.... sebelum balik ke hotel... kami duduk kejap melihat kaabah... sebak sangat terasa hati ni, tak terucap perasaan ni....

Umrah : 23 Mac - 24 Mac :  Mekah - Jeddah - Abu Dhabi - KLIA

Selepas sarapan, jemaah berkumpul di lobi hotel dan sama-sama pergi melakukan Tawaf Wida' sebelum bertolak ke Jeddah.... Perasaan masa ni.... Hanya Dia Yang Maha Mengetahui.... belum balik tapi rasa rindu dah menerpa...sedih, sebak... tak terucap lah....  dah sampai hotel...tunggu jap kami menaiki bas ke Jeddah... 

Singgah jap ke Masjid Terapung tapi masjid tutup... takde rezeki nak solat di situ...jadilah dapat rilek-rilek sambil makan minum kejap kat area tu....


Sampai kat epot Jeddah awal... dlm kul 2 lebih...lepak2 situ dulu... Bertolak dari jeddah jam 5.00 petang... transit Abu Dhabi and sampai kl jam 2 petang....


Alhamdulillah..... selamat sudah ibadah umrahku.... ku berdoa semoga suatu hari nanti dapat ku jejakkan kaki ku ke sana lagi...perasaan rindu lum hilang di sanubari ku... sampai ke hari ni...bila rasa rindu, memang bergenang airmata dibuatnya.....

Esok last entri info pasal umrah.... in sya Allah...